Nieuwe competitievormen in 2017

Om een competitieaanbod te hebben dat aansluit bij de huidige behoeften, begon de bond in 2015 het project Competitie Nieuwe Stijl. Dat project heeft nu geleid tot drie nieuwe, aanvullende competitievormen en een versoepeling van het Competitiereglement, in te voeren vanaf de Voorjaarscompetitie 2017.
Dit resulteerde uiteindelijk in drie vormen die veel spelplezier moeten opleveren en beter passen in de volle agenda’s van tegenwoordig. Ze worden hier nader toegelicht.

 

Instapcompetitie

De eerste nieuwe vorm is de Instapcompetitie, die vooral geschikt is voor beginnende competitiespelers van niveau 8 en 9.  Spelers van 17 jaar en ouder spelen tijdens de Voorjaarscompetitie in april en mei gedurende zeven speeldagen, op donderdagavond of zondagmiddag. De keuze voor de dag is aan de spelers zelf. Er worden per speeldag twee dubbelpartijen gespeeld, waarbij de samenstelling van de duo’s niet uitmaakt. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan dat twee dames  tegenover een gemengd duo staan. De nadruk ligt op leuk tennis op je eigen niveau en gezelligheid, de duels tellen dan ook niet mee voor de speelsterkte. Om de duur van de duels te beperken, wordt bij een stand van 40-40 direct een beslissend punt gespeeld en wordt in plaats van een derde set een wedstrijdtiebreak tot tien punten gespeeld.

 

Jongvolwassenen

De tweede is een competitievorm voor tennissers tussen de 17 en de 35 jaar. Deze competitie is makkelijk te plannen naast andere activiteiten. In de Voorjaarscompetitie in april en mei zijn er zeven speeldagen, die pas beginnen op zaterdag na 17.00 uur. Teams werken met minimaal vier spelers vier dubbelpartijen af, waarbij een speelronde kan bestaan uit één damesdubbel, één herendubbel en twee maal gemengd dubbel of uit vier heren-, dan wel damesdubbels. De nadruk van deze vorm ligt voornamelijk op spelen tegen tegenstanders van vergelijkbaar niveau en dezelfde leeftijdscategorie. Ook hier wordt bij 40-40 een beslissend punt gespeeld en is de derde set een wedstrijdtiebreak tot tien punten.


Zomeravondcompetitie

De derde nieuwe competitievorm is de Zomeravondcompetitie voor spelers van 17 jaar en ouder en van alle niveaus. Op zeven woensdagavonden komen teams met minimaal vier spelers tegen elkaar uit in vier dubbelpartijen en net als bij de jongvolwassenen kan worden gekozen uit vier damesdubbels, vier herendubbels of één damesdubbel, één herendubbel en twee maal gemengd dubbel. Wederom wordt bij 40-40 een beslissend punt gespeeld en is de derde set een wedstrijdtiebreak tot tien punten. De Zomeravondcompetitie kan door spelers naast de Voorjaarscompetitie worden gespeeld.


Reglement

Verder worden enkele versoepelingen in het Competitiereglement doorgevoerd die eveneens bijdragen aan beter planbare competitie. Zo is het vanaf 2017 mogelijk om de opstelling voor de dubbels pas na de enkelpartijen bekend te maken en hebben thuisspelende clubs het recht te kiezen voor verkort spelen in competitievormen waarbij dat niet standaard is. Verkort spelen komt neer op een beslissend punt bij 40-40 en een wedstrijdtiebreak (tot 10 punten) in plaats van een derde set. Verkort spelen. Bovendien leidt bij een aantal clubs de populariteit van de Voorjaarscompetitie tot een tekort aan banen, voornamelijk in het weekend. Ook hiervoor kan verkort spelen uitkomst bieden.

Wil je meer informatie of wil je meedoen aan deze competitie(s)? Maak jouw vragen of interesse dan kenbaar aan de Verenigingscompetitieleider (VCL) van jouw club.